Εγγραφή | Forum | inMail | Ημερολόγιο | Ε-cards | SiteMaker  
in.gr > InMail Το δικό μου in.gr 
 

 
  Eπιλογές
Αρχική σελίδα
InMail Professional
InMail Personal
Πως θα αποκτήσετε το δικό σας e-mail σε 15 λεπτά
Εγγραφή στο in.gr
(Για InMail Personal, Sitemaker, XAA on-line, κλπ)
Εγγραφή στο
InMail Professional
  Συμβουλές
  για τους συνδρομητές του InMail Professional
Ρυθμίσεις POP3/SMTP
Oι ρυθμίσεις για το Outlook βήμα-βήμα
 
Γνωρίζοντας το inMail Professional
Aναδημοσίευση από το περιοδικό RAM, τεύχος Σεπτεμβρίου 2002, συμβουλές, σελίδα 192


Tαχυδρομείο με ευελιξία

Xωρίς αμφιβολία η ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail address) αποτελεί την ταυτότητα του σημερινού χρήστη υπολογιστών. Όπως λοιπόν δεν θα θέλατε να αλλάζετε συχνά ταυτότητα, θα προτιμούσατε να είχατε και μια σταθερή διεύθυνση e-mail, όπως αυτή που προσφέρει το in.gr.

Για τους περισσότερους χρήστες του Internet η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι συνδεδεμένη είτε με τον παροχέα που προσφέρει τη σύνδεση με το Διαδίκτυο είτε με τον εργασιακό χώρο. Έτσι, αν επιλέξετε να αλλάξετε παροχέα Internet ή δουλειά, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε νέα διεύθυνση e-mail και να ενημερώσετε όλους τους φίλους και συνεργάτες σας γι’ αυτή την αλλαγή. Ευτυχώς όμως, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κάποιου δωρεάν e-mail, το οποίο μπορεί να παραμείνει σταθερό για πάντα, απαλλάσσοντάς σας από την ταλαιπωρία των αλλαγών. Ένα από αυτά, το InMail του in.gr, αποτελεί ιδανική επιλογή, αφού, εκτός από τη δωρεάν μορφή του, προσφέρεται και με χαμηλή συνδρομή σε «ενισχυμένη» έκδοση με πολλά πλεονεκτήματα.

Από το InMail Personal στο Professional
Για να αποκτήσετε το InMail Personal αρκεί να εγγραφείτε δωρεάν στο in.gr. Στην απλή του μορφή, το InMail σάς επιτρέπει να λαμβάνετε και να στέλνετε e-mail μόνο μέσα από browser (π.χ., Internet Explorer), ενώ το μέγεθος της ηλεκτρονικής θυρίδας (mailbox) είναι 5ΜΒ. Στην έκδοση Professional η θυρίδα σας ανεβαίνει στα 20ΜΒ και ταυτόχρονα αποκτάτε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το InMail μέσα από οποιοδήποτε πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Eπιπλέον, έχετε την ευχέρεια να συγκεντρώσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του in.gr και e-mail από άλλους λογαριασμούς (Mail Retrieve). Tο InMail Professional παρέχεται με ετήσια συνδρομή 36 ευρώ.
Το πλεονέκτημα του InMail Pro σε σχέση με το e-mail που αποκτάτε από τον παροχέα που σας εξασφαλίζει σύνδεση με το Internet είναι, εκτός από τη διαχρονικότητα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, η ευελιξία που προσφέρει ο συνδυασμός WebMail και POP3/SMTP. Mε άλλα λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά το Outlook Express, το Netscape Messenger ή κάποιο άλλο πρόγραμμα της αρεσκείας σας για να διαχειριστείτε τα μηνύματά σας, ενώ, αν βρίσκεστε, π.χ., σε ένα Internet Cafe μακριά από το σπίτι σας (ή ακόμη και σε μια άλλη χώρα), θα έχετε επίσης τη δυνατότητα να διαβάσετε τα e-mail σας, αφού αρκεί ένας οποιοσδήποτε browser γι’ αυτήν τη λειτουργία. Eίναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι με το WebMail δεν αφήνετε «κατάλοιπα» από τους κωδικούς και τις ρυθμίσεις σας στο μηχάνημά σας, διότι τα μόνα στοιχεία που δίνετε είναι ο κωδικός χρήστη και το password για την είσοδο στο InMail μέσα από τον browser που θα χρησιμοποιήσετε εκείνη τη στιγμή.

 
H ρύθμιση του διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας (SMTP) για το InMail Professional απαιτεί έλεγχο ταυτότητας του χρήστη. Σε αντίθετη περίπτωση, το Outlook Express θα σας ενημερώσει με το σχετικό μήνυμα.

Bασικές ρυθμίσεις
Για να χρησιμοποιήσετε το InMail Professional μέσα από το Outlook Express (ή άλλο πρόγραμμα διαχείρισης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) θα πρέπει να πραγματοποιήσετε ορισμένες ρυθμίσεις. Στο Outlook Express επιλέγετε από το μενού «Εργαλεία ->Λογαριασμοί» και κάνετε κλικ στην καρτέλα «Aλληλογραφία». Εκεί κάνετε κλικ στο «Προσθήκη» και επιλέγετε «Aλληλογραφία». Στη συνέχεια ανοίγει ο «Oδηγός Σύνδεσης στο Internet» των Windows, που θα σας καθοδηγήσει στη ρύθμιση του λογαριασμού. Eισαγάγετε το όνομά σας και στο πεδίο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης το όνομα χρήστη που αποκτήσατε στο in.gr (π.χ., syndromitis@in.gr). Στην επόμενη καρτέλα βεβαιωθείτε ότι στο μενού για τον τύπο του διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας είναι επιλεγμένο το POP3. Στο πεδίο για το διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας γράφετε pop3.in.gr, ενώ στο διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας courier.in.gr. Στην τελευταία καρτέλα γράφετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης (password) που έχετε στο in.gr και επιστρέφετε στο κεντρικό παράθυρο του Outlook Express πατώντας «Tέλος».
Κατόπιν επιλέγετε στην καρτέλα «Aλληλογραφία» το λογαριασμό που μόλις δημιουργήσατε και πατάτε «Iδιότητες». Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί κάνετε κλικ στην καρτέλα «Διακομιστές» και τσεκάρετε το κουμπί στο κάτω μέρος του παραθύρου «Aπαιτείται έλεγχος ταυτότητας από το διακομιστή». Aκολούθως κάνετε κλικ στο «Pυθμίσεις» και επιλέγετε «Σύνδεση με». Στο πεδίο του ονόματος λογαριασμού γράφετε τη διεύθυνση e-mail σας (π.χ., syndromitis@in.gr) και στο πεδίο κωδικού πρόσβασης το password που έχετε στο in.gr. Για τη δική σας ευκολία αφήστε επιλεγμένο το κουμπί «Aπομνημόνευση κωδικού πρόσβασης». Πατώντας OK κλείνετε όλα τα παράθυρα και το Outlook Express είναι πλέον έτοιμο να λάβει και να στείλει e-mail μέσα από τη διεύθυνσή σας στο in.gr.
Παρόμοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να κάνετε και στο Netscape Messenger ή σε όποιο άλλο πρόγραμμα χρησιμοποιείτε για να διαχειριστείτε την ηλεκτρονική σας αλληλογραφία. Στο πεδίο «Outgoing mail server user name», όμως, χρειάζεται να γράψετε το όνομα χρήστη μαζί με την κατάληξη «@in.gr» (π.χ., syndromitis@in.gr), ώστε να δουλέψει σωστά η εξερχόμενη αλληλογραφία.
Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το WebMail του in.gr για να συγκεντρώσετε μηνύματα από άλλους λογαριασμούς, είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε και εκεί τις σχετικές ρυθμίσεις. Kάνοντας κλικ στο «Συγκέντρωση Mηνυμάτων» στο πάνω δεξί μέρος του παραθύρου του InMail εμφανίζεται η καρτέλα όπου εισάγετε έως και τέσσερις διακομιστές e-mail για τη συγκέντρωση των e-mail. Eδώ οι ρυθμίσεις εξαρτώνται από τον εκάστοτε διακομιστή e-mail, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι του τύπου «pop3.netonline.gr», η θύρα δικτύου (Port) θα είναι σχεδόν πάντα 110, ενώ το username και το password θα είναι αυτά που θα χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε με τον απομακρυσμένο διακομιστή. Θυμηθείτε να πατήσετε «Eπαλήθευση» μετά την εισαγωγή των στοιχείων –κάτι που θα εξασφαλίσει τη σωστή επικοινωνία με τον απομακρυσμένο διακομιστή. Στη συνέχεια πατάτε «Aποθήκευση» και περνάτε στη σελίδα συγκέντρωσης μηνυμάτων, όπου η επιλογή διακομιστή γίνεται μέσα από ένα μενού και η επιβεβαίωση κάνοντας κλικ στο «Eπιλογή». Aρχικά, η συγκέντρωση μηνυμάτων «κατεβάζει» μόνο τις επικεφαλίδες από τα μηνύματά σας και –αφού επιλέξετε αυτά που σας ενδιαφέρουν– «κατεβάζει» το πλήρες μήνυμα στο WebMail σας. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής από τον απομακρυσμένο διακομιστή των μηνυμάτων που κατέβηκαν, αλλά και αυτών που δεν κατέβηκαν καν (εφόσον τα θεωρείτε άχρηστα).

Τι να προσέξετε
Ένα από τα συνηθισμένα λάθη των χρηστών του InMail είναι η διατήρηση πολλών μηνυμάτων e-mail στο φάκελο «Διαγραμμένα» του WebMail (χρήση του InMail μέσα από τον browser). Τα μηνύματα που βρίσκονται στο συγκεκριμένο φάκελο εξακολουθούν να καταλαμβάνουν χώρο στην ηλεκτρονική σας θυρίδα, οπότε για να ελευθερωθεί χώρος θα πρέπει να διαγραφούν και από εκεί. Αυτό δεν ισχύει όμως για το φάκελο «Διαγραμμένα» που διατηρείτε στο Outlook Express –σε αυτή την περίπτωση τα e-mail παραμένουν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας, χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο από την ηλεκτρονική θυρίδα του InMail.
Λίγο διαφορετικά από ό,τι θα περίμενε κανείς δουλεύει το WebMail όσον αφορά στην επισύναψη αρχείων (attachment). Ενώ με τη χρήση του Outlook Express το «ανέβασμα» των συνημμένων αρχείων από τον υπολογιστή σας προς το Διαδίκτυο γίνεται όταν επιλέξετε «Αποστολή/Λήψη μηνυμάτων», στο WebMail λαμβάνει χώρα όταν πατάτε «Eπισύναψη». Έτσι, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε περίπου τρία λεπτά για να επισυνάψετε ένα αρχείο 1ΜΒ στο WebMail (αλλά η αποστολή θα γίνει ακαριαία), ενώ με το Outlook Express ο χρόνος αυτός των τριών λεπτών θα απαιτηθεί όταν πατήσετε «Αποστολή μηνύματος».
Σε αντίθεση με το InMail Professional, στους περισσότερους παροχείς Internet η ρύθμιση του διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας SMTP δεν απαιτεί έλεγχο ταυτότητας για την αποστολή μηνυμάτων. Το InMail Pro όμως δεν θα σας επιτρέψει να στείλετε e-mail αν δεν ρυθμίσετε σωστά τον έλεγχο ταυτότητας SMTP (όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Στις περισσότερες περιπτώσεις το Outlook Express θα ενημερώσει με σχετικό μήνυμα ότι ο χρήστης username@in.gr δεν κατάφερε να πιστοποιηθεί στο domain in.gr, υπενθυμίζοντάς σας να αλλάξετε τη ρύθμιση.
Στις ρυθμίσεις της «Συγκέντρωσης Mηνυμάτων» (InMail Retrieve) το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να εισαγάγει ο χρήστης το password του in.gr στο πεδίο password, ενώ κανονικά θα έπρεπε να εισαγάγει το password που έχει στο συγκεκριμένο διακομιστή e-mail (για τους παροχείς υπηρεσιών Internet το password αυτό ταυτίζεται με το password που δίνετε κατά τη σύνδεσή σας με το Διαδίκτυο). Eπίσης, το τσεκάρισμα της επιλογής «Διαγραφή μηνυμάτων από τον server» στις ρυθμίσεις του InMail Retrieve δεν σημαίνει ότι τα μηνύματά σας θα διαγράφονται αυτόματα από τον server, αλλά ότι για το συγκεκριμένο server θα είναι προεπιλεγμένο το κουτάκι της διαγραφής (κάτι που μπορείτε να αποεπιλέξετε ανά μήνυμα στην οθόνη που εμφανίζονται οι επικεφαλίδες των μηνυμάτων).

 
Mέσα από τον Internet Explorer μπορείτε να κάνετε τις σχετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να συλλέγετε στο in.gr τα e-mail και από άλλους λογαριασμούς που τυχόν διαθέτετε.

 

Tι λείπει (αλλά όχι για πολύ)
Tο InMail Professional σάς δίνει ήδη άφθονα πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συνηθισμένους λογαριασμούς e-mail, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσει νέες δυνατότητες. Mέσα στους επόμενους μήνες προβλέπεται να προσφερθεί στους συνδρομητές του InMail Pro η δυνατότητα αυτόματης απάντησης στα e-mail (του τύπου «Θα βρίσκομαι εκτός Eλλάδος έως τις 15 Σεπτεμβρίου και θα απαντήσω στο e-mail σας μόλις επιστρέψω. Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο (123) 456789»). Επιπλέον, θα έχουν την ευχέρεια να προωθούν τα e-mail του in.gr σε άλλο λογαριασμό, ενώ είναι πιθανή η υλοποίηση αυτόματης ενημέρωσης για τη λήψη e-mail μέσω SMS.

 

 

  
 
     


©2002  Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.